Dit deel van de serie over de wijk Ruwaard vertelt je over de woonsituatie van weleer, te beginnen met de besluitvorming door de gemeente en over de woningnood.
Besluitvorming:
Eind 50-er jaren werd er in de Osse gemeenteraad serieus gesproken over aanleg van wijk Ruwaard. Hoeveel woningen komen er en waar. Het gebied was niet erg vol gebouwd . Er stonden nog enkele woningen en boerderijen in o.a. Bosschestraat, Hutstraat, St. Antoniusstraat en Ruwaardstraat. Diverse mogelijkheden werden bekeken en uiteindelijk is de wijk Ruwaard geboren.
Architect Dhr. Froger was nauw betrokken bij het geheel. Gaf adviezen, tips en deed ook een voorzet over de indeling van de wijk. Een wens/eis van de gemeente was herkenbaarheid: Elke wijk moest een eigen gezicht krijgen.
Het gedeelte waar eerst aan gedacht werd was: Liztgaarde/Beethovengaarde, Dichterswijk, Elzeneindpark (maar dan zonder park) en blok rond Groen van Prinstererstraat gevolgd door Wagenaarstraat-Verdistraat-Vivaldistraat. Van een park en flats was toen nog geen sprake. De gemeente heeft wel aangegeven te denken aan seniorenwoningen op een aantal ‘groene’ plekken.
Uiteindelijk heeft de gemeente in 1962 het besluit tot realisatie genomen en er werd direct actie ondernomen om het één en ander op papier te krijgen.
Zie onderstaande plattegrond uit 1963; Het toont de initiële opzet. Intussen is er al heel wat gewijzigd.

Foto: Initiële plattegrond wijk Ruwaard
Arbeidershuizen zijn met geel aangegeven, middenklasse woningen zijn groen gemarkeerd en de vermogenden (bewoordingen van de gemeente om deze groep aan te duiden.) zijn hier roze omlijnd.
Later werden de straten Wagenaarstraat, Verdistraat en Vivaldistraat toegevoegd en als laatste de Beethovengaarde en Listgaarde.
Meer weten?
Voor meer informatie over dit onderwerp klik dan op één van de links in het menu rechtsboven.
Met dank aan Hans Keijzers voor zijn inbreng.